Šestine su elitno zagrebačko naselje smješteno na južnim obroncima planine Medvednice, na nadmorskoj visini od 273 metra.

Administrativno pripada gradskoj četvrti Podsljeme, a cijelo naselje čini jedan Mjesni odbor (od ukupno pet u četvrti).

Površina MO Šestine je 935,08 ha, a broj stanovnika u naselju, prema popisu stanovništva iz 2011. godine je 3.514.

Zagrepčanima izletnicima Šestine su odavno poznato, pa i omiljeno mjesto. A jedan od glavnih puteva sa Medvednice u Zagreb prolazi kroz samo mjesto.

U Šestinama postoji OŠ Šestine, koja je osnovana davne 1863. godine zaslugom grofa Miroslava Kulmera (njezin veliki dobrotvor), velikog suca županije zagrebačke Ljudevita pl. Raiznera i kanonika prvostolne crkve zagrebačke Franje Hauzera.

Šestinske su poznate i po svojoj župnoj crkvi Sv. Emerika (Mirka) iz 1240. godine. Crkva je tijekom vremena više puta dograđivana, a svoj je današnji izgled dobila 1909. godine. U njezinoj blizini, između 1756. i 1759. godine, sagrađen je i župni dvor, a nešto dalje od njega samostan kćeri milosrđa Nazaret.

Šestine su sa gradom povezane autobusom linijom ZET-a 102 `Britanski trg – Mihaljevac`.

U šestinskoj ulici Himper u 15. je stoljeću sagrađen dvorac nazvan Kulmerovi dvori, po njegovim zadnjim poznatim vlasnicima. Grofovi Kulmer, među njima i naš istaknuti slikar Ferdinand Kulmer, sahranjeni su u kripti crkve Sv. Mirka, koja se nalazi stotinjak metara niže od dvorca. Dvorac je 1894. godine opljačkan i razgrađen, a u vrijeme II. svjetskog rata spaljen.

Potpuno je obnovljen tijekom prvih godina ovoga stoljeća.